URBAN INTERVENTION

The objective of this module is learning to read existing buildings, understanding how they learn, adapt, respond and change over time under a wide variety of influences from philosophical approaches, design aesthetic and including pragmatic, economic and social implications. The existing building and its context, once understood, will inform and inspire your new intervention and provide a justifiable proposal.

A study of the three main squares surrounding the Theatre Royal which we will also renovate: Cecil Square, Hawley Square and Addington Square.

Analysis of the current use of each square: the car circulation, the humaqn activity and the use of the surrounding buildings.

Jan Gehl’s and Charles Landry’s studies on urban therory will guide the project and the ‘reawakening’ of the three squares. In search of a lively creative city.

Phase 1: small adjustments to Hawley Square and Cecil Square. In order to change the frequentation of this squares and to make them feel safe, a few simple adjustements are put in place. Such as the enhancing of  lighting and the addition of green areas.

Phase 2: complete renovation of Addington Square. An eco-friendly, creativity stimulating children’s park will replace the seldom used car park. A low labyrinth will allow for the children to play hide and seek where the parents can still see them and the cork plinths constitutes safe obstacles for the children to chase each other around. Lights and colorful scented plants are distributed all around the space.

Analysis of the Theatre Royal within its location and of its internal circulation.

Precedent Studies. The Neues Museum in Berlin, and the Royal Opera House in London exemplify the respect of existing historical structures, refleccting the lost without imitating it. And for the Crystal House in Amsterdam, MVRDV Archiects have developed a new ‘glass brick’ technnology which we will incorporate in the design. 

Concepts. Bringing back and exposing original features. Integrating the landscape and surroundings within the theatre’s scheme. Clarifying the circulation zones.

Existing Plans of the Theatre Royal with its North elevation within the streetscape context.

Urban integration and new landscape approach. Pedestrionisation of the small street linking Addington Square to Hawley Square in front of the Theatre Royal. With its new staircase, the creation of a new landmark in Margate. A ramp access to the new extension designed as a social interactive hub.

New Plans. Creation of an underground lobby with dressing room, accessible lavatories, bar and small stage for impromptu performances.

Construction Details and Environmental Strategy. Simple underground structure with brick barrel vaults and arched glass brick wall for the straircase and lifts.

2019-08-18 (19)

This is a good terms work. There was a struggle to get to grips with the idea at first, but the schematic design is very strong and has developed well over the past few weeks. It would have been nice to have better demonstrated the material and experiential qualities of the underground space you have created more fully, but the complexities of going underground were significant so well done for pursuing this. – 2:2

Chloe Tarbatt
Module Design Tutor